Циклене на паркет

Циклене на паркет
Дата на създаване : 2014-12-09 Прегледи : 5200 Коментари : 0

Цикленето на паркета е един от малкото начини за премахване от всички неравности, всички видове замърсявания, драскотини, вдлъбнатини и т.н.
Ако цикленето се извърши правилно, паркета става като нов.

Паркетините, от които са направени по-голямата част от старите паркети е с дебелина около 22 мм, така че възможностите за циклене са почти неограничени. Въпреки, че модерните паркетни дъски имат минимална дебелина от 6 мм също могат да бъдат циклени 3-4 пъти.

Цикленето на паркета може да се извършва ръчно или със специални машини, които могат да бъдат взети под наем. Ръчното циклене е много трудно, то изисква много търпение, както и специални знания и умения. Основният инструмент за ръчно шлифоване е циклата за финна обработка на паркета, има модели с дълги и с къси дръжки. Цикленето на паркета с цикла с дълга дръжка е малко по-лесно, но качеството на цикленето е по-лошо, отколкото обработването на паркета с цикла с къса дръжка. Съществуват инструменти с най-различни форми на резеца, всички те обаче трябва да бъдат наточени преди всяка нова употреба.

Ако в паркета има пирони те трябва да бъдат извадени или зачукани на дълбочина 0.5-1 см. В процеса на циклене, стружката трябва да се снема по дължината на влакната на всяка паркетина, като предварително паркета леко се овлажнява за да може горния слой да бъде мек за по-лесно циклене.

Цикленето на паркета става от центъра към стените, така се премахват съществуващите увреждания и мръсотия. Цикленето на стари и замърсени паркети се прави с припокриване на изциклените участъци. Движението на циклещата машина е показано на снимката.

Необходимо е да се вземе предвид факта, че при циклене с машина около стените и в ъглите остават необработени участъци, които трябва допълнително да бъдат почистени ръчно или с виброшлайф с груба шкурка.

След като цикленето е приключило, паркета се измита добре и се минава с прахосмукачка. След това вече може да се пристъпи към нанасянето на байцове и лакове.