Поддръжка на лакиран паркет

Поддръжка на лакиран паркет
Дата на създаване : 2015-01-20 Прегледи : 5902 Коментари : 0

Лакирания паркет е практична и красива настилка, заслужено се радва на голяма популярност сред по-голямата част от хората. Въпреки това, за да се запази за дълго време качеството на паркета, е необходима правилна грижа и поддръжка и поддържане на необходимите условия за неговото функциониране.

В стаи с лакиран паркет е необходимо постоянно да се поддържа относителната влажност в диапазона от 55-65% (като влагата през зимата се осигурява от овлажнител или воден контейнер), и средна температура 20-230С. Също така, паркета не трябва да се излага на пряка слънчева светлина. Ако е необходимо механично почистване на лакирания паркет, трябва да се използва мека четка или прахосмукачка. За почистване може да се използва препарат за съдове или сапунен разтвор - като се втрива с мека кърпа.

Необходимо е специално внимание, в случаи на кални петна и мазнини и петна от обувки. В такива случаи се използват специални разтворители и гланцове, които улесняват отстраняването на примесите, и защитават настилката удължавайки експлоатационния и живот като образуват на повърхността защитен филм.

За правилна грижа за лакирания паркет трябва да се използват разтворители, основа на които да бъде идентична на лаковото покритие на подовата настилка. Най-често те са на водна основа. За най-добър резултат се прилага върху лакирания паркет веднага след изсъване на лака, прилага се за около 30-40 минути - това осигурява копринен блясък на пода за дълго време. Тази процедура трябва да се повтаря веднъж в годината (за цялата повърхност). Повърхности, изложени на най-силно износване (коридори и стълби) трябва да се обработват поне веднъж месечно. Всяко използване на препарати трябва да се предхожда от внимателно почистване на пода от мръсотия.
Грижата за лакирания паркет, трябва да се приема с отговорност с цел запазване на добрата визия.

За да се избегне появата на пукнатини и драскотини по пода трябва да спазват следните ограничения:
- Необходимо е поставяне на меки подложки на краката на столове и маси ;
- По лакирания паркет не трябва да се ходи с обувки с шипове или остри токчета, или мръсни обувки - механичното натоварване значително намалява живота на подовата настилка;
- В коридорите и стаите се препоръчва да се поставят килими, за да се предотврати проникването на вода, мръсотията или пясък;
- Препоръчва се нанасяне на лак най-малко веднъж на всеки пет години.

Спазвайки тези правила, вие може значително да удължите живота на лакирания паркет и да запазите привлекателния външен вид.

В нашия сайт ще откриете голямо разнообразие от лакови покрития и почистващи препарати, които ще ви помогнат с поддръжката.