От какво зависи цената на ламината?

От какво зависи цената на ламината?
Дата на създаване : 2015-04-17 Прегледи : 3494 Коментари : 0

Независимо от това, че повечето колекции ламиниран паркет визуално си приличат, те се различават по своите характеристики, което на свой ред ще повлияе на експлоатационните качества. От всяка изброена по-долу харектеристика зависи и цената на ламината. Колкото по-сложни технологии се използват, толкова повече материали се използват за производството на ламинирания паркет, толкова по-висока е и крайната цена.

1. Клас на износоустойчивост. В съотвествие с европейските нормативни актове, ламината преминава ред тестове: на абразивна устойчивост, съпротивление на удар и т.н. След провеждане на тестовете, класа на ламината се определя по най-ниския показател. В нашия магазин са представени колекции от клас 31, 32 и 33.

2. Дебелина на дъската. Дебелината на дъската определя удароустойчивостта, устойчивост на вдлъбнатини, стабилност на геометричните размери, звукоизолация, топлоизолация, влагоустойчивост, надеждност на заключващите механизми.

Дебелината на дъската може да варира от 6 до 12 мм. Най-масово се използват дъски с дебелина 8 мм. Колкото по-дебела е дъската (8, 10, 12 мм), толкова са по-добри нейните показатели. За жилищни помещения е напълно достатъчен ламинат с дебелина 7-8 мм.

3. Заключващ механизъм. Формата на заключващия механизъм влияе на начина и скороста за монтаж на ламината, стабилността на геометричната форма на дъската при продължителна експлоатация, трайността на механизма, допускането на цепнатини, якостта и стягането на дъските ламинат. В момента предимно се използват 2 типа сглобки.

- Ъглов заключващ механизъм. Тази система вече успя да се наложи на пазара поради това, че позволява дъските да сглобяват под ъгъл на късата и на дългата страна без да е необходимо да се лепят. Единствената особеност е, че дъските трябва да се полагат ред по ред. Този вид сглобка се произвежда от почти всички водещи фирми на пазара и е известна под най-различни имена (Twin Click, Just Click, T-lock, Double Click, ClickXpress, Easy Connect и т.н.)

- Универсален (ъглов и напречен) заключващ механизъм. Изполва предимството на ъгловия заключващ механизъм  на дългата страна на дъската и напречно на късата страна, а на трудно достъпни места позволява да се натягат дъските една към друга напречно (такъв тип заключващ механизъм под името Uniclic се използва от някои производители само).

- Производителите се стремят максимално да опростят сглобяването на ламината и затова заключващите механизми постоянно се усъвършенстват. Най-нови на пазара са така наречените „механизми със застъпване“, които позволяват сглобяване чрез застъпване на дъските, като така се съкращава значително времето за монтаж.

Механизмите със застъпване се делят на две основни групи:

- Механизъм с пластмасова вложка. Вложката е разположена напречно и фиксира съседната дъска на късата страна. Използват различни наименования за този механизъм: Megaloc, 2-lock, Alloc, 1clic2go.- Механизъм без пластмасова вложка. Напречното съединение се фиксира след сглобяването на следващия ред с надлъжните страни на новия ред.

 

Някои производители като (Classen и Tarkett) покриват нута и федера на дъските със специални синтетични (силикони) или натурални (восък) покрития за да може заключването да става по-лесно и гладко, и съответно при последваща експлоатация да се елиминира скърцане (така самите сглобки се износват по-малко при триене); допълнително придава на ламината влагоотблъскващи свойства и защитава сглобките от попадане на вода в тях.


 

4. Повърхност. Ламинирания паркет практически може да имитира всякакъв вид повърхности благодарение на декоративния си горен слой. Създаването на ефекта на натурално покритие понякога изисква повече от това рисунката да бъде добра. За пълна имитация на различни породи дървесина се добавя релеф на ламината съответстващ на различните дървета. Релефа заедно с фаските придават на ламината оригинален и изтънчен вид.

Типовете повърхности можем условно да разделим на следните групи:

- Гладка повърхност. Гланц или мат.
- Релефна повърхност (Щамповане). Не съвпадащи или съвпадащи рисунки.

Щамповането може да се раздели на два вида:
а) Щамповане на не съвпадащи рисунки (рустикална, дървесна и т.н.). Използват се покрития имитиращи различни видове дървесина със слабо изразени, равномерни и еднородни рисунки. Това е малко или много бюджетно решение.
б) Щамповане на съвпадащи рисунки. Използват се покрития имитиращи различни видове дървесина със силно изразени рисунка, допълнително чрез релеф се предава естествен вид на пода. Това е по-скъп вариант.

При релефните повърхности могат да се разделя на „ефект ръчна изработка“ и „ефект блестяща структура“.

Ефектът на ръчна изработка – релефа на ламината имитира ръчно обработен дървен материал. Придава на пода вид на занаятчийски продукт и индивидуален характер.

 

Ефектът блестяща структура - това е силен гланцов блясък в порите на релефа, подсилва щамповането, съвпадащи рисунки, набляга се на ярките и лъскави пори на дървесината. Придава вид на прясно нарязана дървесина.

 

Фаска – декоративно скосяване по ръба на дъските на ламината (дву- или четири странно) с различни размери и форми.

4 странната фаска (V4) придава на пода обем и естествен вид, видимо отделящ всяка дъска.

 

 

2 странната фаска (V2) създава ефект на палубната (в някои случаи безкрайна) дъска и зрително удължава помещението. Фаската изпълнява не само декоративна функция. Фаската компенсира напрежението, което се образува от сглобката в лицевата страна на ламината, като по този начин спомага за по-бърз монтаж. При дълга и активна експлоатация на подовата настилка, поради постоянното напрежение в ъглите на сглобките е възможно износване на ламината, което разваля естетическия вид. Фаската позволява това да бъде избегнато, тъй като скосените ръбове не се натоварват силно и не се притискат един към друг.

Фаските могат да бъдат също няколко вида: оптична, ламинирана и оцветена.

- Оптична фаска. Физическото скосяване липсва – то е изобразено върху декоратичния слой от ламината. Това е най-ниско бюджетния вариант.

- Ламинирана фаска. Може да бъде два вида, в зависимост от метода на производство: изрязана по време на производствения процес с последващо покриване със защитен слой; или пресована - по време на производствения процес, при нанасяне на защитния слой се пресова фаската (в този случай тя става по-дълбока). Това е най-скъпия вариант.

- Оцветена. При разрязването на голям лист ламинат на отделни дъски, ръбовете на всяка дъска от лицевата страна се изрязват и след това се нанася защитен лак с цвета на ламината. Това е средния ценови клас.

5. Размер на дъските. За създаването на различни визуални ефекти в помещенията се използват различни по размер дъски.

- Тясна дъска (широчина  ~ 130-160 мм). С добавена фаска и за сметка на широчината, всяка дъска става добре видима. Това позволява зрително да се увеличи обема в малко помещение.

- Стандартна дъска (широчина  ~ 190 мм). Най-разпространения размер, оптимален е от гледна точна на зрителното възприемане.

- Широка дъска (широчина  ~ 240-320 мм). Удобството на широката дъска е в това, че при монтаж на ламината се получават по-малко количество сглобки. Освен това дава възможност да се покаже рисунката да дървото в по-пълен размер, а не на тесни дъски.

- Дълга дъска (дължина ~ 200 см). Удобството на дългата дъска е, че при монтаж също се получава по-малко количество сглобки. Освен това дължината спомага за постигане на по-добра имитация на естествен паркет.

- Плочи. За създаване на ефекта производителите използват два вида плочи: а) широка дъска с изображение разнесено върху няколко плочи (виж предимствата на широката дъска); б) не стандартна дъска в размер плоча – това дава повече възможности на творческите натури (възмжно е комбинирането на различни цветове).