Паркетна дъска. Структура. Предимства.

Паркетна дъска. Структура. Предимства.
Дата на създаване : 2015-04-07 Прегледи : 2658 Коментари : 0

В зависимост от структурата, дървената подови настилка може да бъде еднослойна (масивен паркет) и многослойна (дву- или трислоен паркет).

Многослойния паркет се произвежда от  натурално дърво на перпендикулярни слоеве, под формата на дъски готови за експлоатация веднага след монтиране. Размерите могат да варират от от 1800 до 2500 мм дължина, широчинана - от 130 до 200 мм и дебелина – от 7 до 25 мм. Най-често се използват дъски с дебелина 13-15 мм. Многослойния паркет се произвежда напълно обработен в заводски условия – полиран и лакиран.

Еднослоения (масивен) паркет също е натурално дърво, състои се от един слой дърво с изрязани канали за закрепване. Масивната дъска също може да бъде готово изделие и може да бъде покрито с няколко слоя лак фабрично.

Предимствата на многослойния паркет.

1. Екологичен и натурален. Произвежда се от натурално дърво. Препоръчва се за използване във всички видове жилищни помещения, включително и детски стаи, има хипоалергенни свойства.
2. Топло и звукоизолация. Като натурален продукт пази топло и има отлична звукоизолация.
3. Дълготрайност. Възможност за реставриране. За разлика от другите видове подови настилки (балатум или ламинат), многослойния паркет може да се шлайфа, цикли и лакира на ново като масивния паркет.
4. Лесен монтаж. Дъските имат клик система за монтаж, който става бързо и без допълнителни разходи.
5. Престижен, благороден и богат външен вид.
6. Индивидуалност. Дизайна на пода е неповторим, както в природата няма две еднакви дървета.
7. Стабилност на геометричните размери. Дървото е природен материал, който силно реагира на измененията на околната среда. Трислойната лепена конструкция има за цел да предотврати промяната на свойствата на дъските, предизвикани от промяна на температура или влажност. Слоевете са залепени в различни посоки, горния и долния са успоредни, а средния перпендикулярно на тях. Това позволява да се неутрализира естественото изменение на размерите на дървесината в зависимост от температурата и влагата. При правилна експлоатация трислойния паркет практически не допуска образуването на цепнатини и различни деформации.

Предимствата на еднослойния паркет.

Еднослойната (масивна) дъска за разлика от трислойната се произвежда от цяло парче дърво. Притежава всички качества на многослойния паркет, но има и някои допълнителни предимства

1. Висока твърдост и износоустойчивост. Масивния паркет може да се монтира дори и в неотопляеми помещения (на вилата, терасата и т.н.), а дебелината е такава, че няма нужда се притесваме дали с времето ценния слой ще се изтърка.
2. Срока на годност на масивната дъска е неограничен.
3. Масивния паркет може многократно да се шлайфа.
4. Благодарение на дебелината си (18мм), масивния паркет може и да се цикли много пъти.

Структура на многослойния паркет

Горен (лицев) слой

Горния слой се произвежда от тънък слой ценна порода дървесина, като дъб, бук, клен, мербо, жатоба и др. Горния слой може да има различна дебелина от 0.5 до 6 мм, като в зависимост от това повече пъти може да бъде шлайфана дъската и съответно подовата настилка ще издържи повече време.

С помоща на горния слой се създават различни декори.

За повишаване на износоустойчивостта, защита от замърсяване и за създаване на привлекателен външен вид паркета може да се лакира със синтетични или натурални покрития.

От физическите свойства на лака и технологията на неговото нанасяне зависи външния вид и износоустойчивостта на паркета. Предимно се използват лакове на акрилна основа, втвърдяващи се под въздействието на ултравиолетово лъчение. Лаковете могат да бъдат гланцови или матови и се нанасят няколко (до 5-7) слоя. В процеса на експлоатация защитния слой може да се обновява – паркета се шлайфа и се лакира отново. За повишаване на износоустойчивостта към лака може да се добавят различни вещества, като например керамична прах.

Омасляването на паркета (със специални смеси от натурални масла и природни смоли или пчелен восък) има ред предимства в сравнение с лакирането. Благодарение на това, че маслото много полесно прониква в порите, структурата на дървото изпъква по-силно, подчертавайки красотата на натуралното дърво. Повишава износоустойчивостта на паркета, като ги прави по- устойчиви на влага и замърсявания. Покритията обработени с масло за пригодни за използване в помещения с високо експлоатационно натоварване. Недостатък е само това, че трябва по-често да се омаслява в зависимост от натоварването.

Среден слой

Средния слой се произвежда от иглолистна дървесина (по рядко се използва кленова дървесина или HDF плоскости) . Средния слой е залепен перпендикулярно на горния.

В средния слой се изрязва клик система за подсилване на съединението на дъските. Дъските бързо се съединяват блгодарение на клик системата и без лепене.

Долен слой

Долния слой може да бъде цял или съставен от дребни дъски. По принцип също се изработва от иглолистна дървесина и изпълнява стабилизираща функция. Този слой се поставя перпендикулярно на предишния. Дебелината му е около 1.5 мм.