Избор на дърво за паркет

Избор на дърво за паркет
Дата на създаване : 2015-02-24 Прегледи : 4415 Коментари : 0

Производството на паркет се основава на дървесните видове, които растат в различните страни. Най-често използвани са дървесните видове от Централна Европа, или по-далечни региони, като Южна Азия, Африка или Южна Америка. Нека разгледаме по-подробно  различните видове дървесина, и да сравним техните качества и характеристики.

Дъбов паркет

Ако зададем въпроса, кое дърво е най-често използвано, отговорът е много бърз, разбира се, че това е дъбът. Дъбовия паркет се характеризира с необикновената си красота и дълготрайност. Трудно е да не го забележите, той привлича внимание със светлата си структура. Дъбът се счита за идеален. Поради неговите функционални характеристики, необходимото ниво на влага и високата си твърдост.

Дъбовия дървен материал има силен жълто-кафяв оттенък. Пъстрия дъб пък има красиви петна и е особено подходящ за светли спални и дневни. Белият дъб, така красив преди полиране, може да посивее. Ако пък поставите червен дъб, той ще даде много добър контраст на стаята и ще се съчетае добре с всяко обзавеждане.

След време дъбът започва да потъмнява, но това може само да придаде на пода благороден оттенък.

Паркет от бук

Особеността на това дърво е отсъствието на ясна структура, от друга страна то е много гладко. За разлика от дъба има по-ниска плътност и следователно по-лесно да се обработва. Бука може да се шлайфа и полира идеално.

Цветът на дървото е светло с леки червени и жълти нюанси. Ако го разгледаме в разрез, то ще видим малки тъмни линии, които придават шик и увеличават декоративното качеството на материала.

Що се отнася до издръжливост, букът няма равни, но пък може да абсорбира влага. Поради това е необходимо да се лакира, иначе дървото бързо ще загуби своята красота.

Паркет от клен

Този материал има лек розово-сив оттенък, компактна структура и леко по-забележими, много нежни и ненатрапчиви нишки. След известно време кленът продобива жълт оттенък. Много е удачно радиалното разрязване, прави го да изглежда страхотно.

На клена са присъщи почти всички качества, които притежава дъба - висока якост, твърдост и плътност на материала. Благодарение на тези характеристики, кленът е един от най-популярните видове за дървен паркет.  Заслужава да се отбележи, че клена може идеално да се полира, може да служи като основа за имитация на рядки видове дърво с подобна структура.

Паркет от габър

Този паркет е много оригинален, притежава особен светъл и изискан оттенък. Той изглежда страхотно, най-вече защото влакната не се виждат. По здравина габъра не отстъпва на бука, лесен е за работа, и неговата обработка е бърза. Освен това цената на материала е ниска.

Габърът е тежко дърво и има жълто бяла дървесина, която е много подходяща за създаването на имитация на тъмни видове дърво. Но има един недостатък - дървото след изсушаване лесно се разцепва.

Паркет от орех

Това дърво съдържа малки жилки и има червеникаво-кафяв оттенък. Трудно се обработва и отнема повече време да се полиран и лакира. Така наречените „очички“ имат специален уникален вид, затова често се ореха се реже на дъски, от които се изработва красив под.

Ореха се отличава със своята плътност и изключителна твърдост. Поради своята красива текстура и цвят, тази настилка перфектно може да се обработи и идеално да се полира.

Паркет от ясен

Притежава висока плътност, дори по-голяма от на дъба. Структурата на дървото е доста близка до тази на дъба. Ясена придава на интериора на дома леко златист оттенък и стаите могат да изглеждат много светли и просторни.

За разлика от всички други видове дървесината е много твърда и еластична. Паркетът може да се получи достатъчно светъл и еднороден. Плътна и силна дървесина, но може да се огъва добре, без тенденция към напукване, и едновременно с това е здрава и издръжлива, почти без да се деформира.

Паркет от бреза

Брезата е специално дърво, дървесината е леко прошарена с червен оттенък, може да се проследи и лека жълта линия. Този материал не е много твърд, но в същото време доста еднороден и много добре може да се обработва. Брезата има висока степен на устойчивост на разцепване. Дърво може да се полира и да се импрегнира с различни антисептици, и се използва като основа за по-ценни видове. За да бъде запазен в добро състояние паркета трябва задължително да се лакира.

Паркет от череша

Достатъчно оригинална розова дървесина, която също служи като основа за паркет. Черешата е декоративен материал има топъл нюанс, достатъчна плътност и през годините променя естествения си цвят към по-тъмени нюанси.

Бамбуков паркет

Този паркет се получава в резултат от тънко нарязани ивици бамбук, обработени със специален разтвор, които се залепват до образуването на паркетини. Недостатъкът на тази настилка е липсата на възможност за циклене.

Заслужава да се отбележи, че тази настилка е много издръжлива, а нивото на устойчивост на износване много по-висока, отколкото на дъбовия паркет. Бамбука има сламено – златист цвят, срещат се и по-тъмни нюанси на малки ивици.

Паркет от махагон

Тази настилка се отличава със своя ярък, наситен и много привлекателен цвят. Откроява се като един от най-надеждните материали и можем да отбележим висока твърдост и издръжливост.

В допълнение към всички по-горните варианти за дървени подови настилки, също трябва да споменем, че активно се използват абанос, елша, дуси и много други дървесни видове.