Масло или Лак

Масло или Лак
Дата на създаване : 2015-02-12 Прегледи : 4011 Коментари : 0

Масло или лак - какво да изберем съобразно вида на пода?

Маслото придава естествен матов вид на дървения под. Маслото вдъхва живот особено на тъмните дървесни видове. То работи и върху светлите видове, но при тях се виждат повече замърсяванията. Много важно е да се нанася масло, докато се насити дървото, важен е и начина на нанасяне. При малко и неравномерно нанесено масло се стига до бързо зацапване на пода.

Лака предлага няколко варианта за лъскавина на пода - мат, сатен и блясък . Ако се избере истински матов лак и неутрален грунд вида на пода ще е естествен подобно на маслото.

Масло или лак - каква е разликата относно издържливостта?

Маслото пропива в дървото и така самото то става износоустойчиво. Ако ще се използва масло в силно натоварени обекти, то трябва да се подбере по-твърдо дърво. Омасления под е с по-малка устойчивост на химикали и следи от обувки. От друга страна, надраскванията са по-невидими и могат лесно да се отремонтират.

Лакираните подове предлагат отлична защита от износване и устойчивост на химикали. Някои лакове предлагат повишена устойчивост на плъзгане, която е много желана за стълби и детски стаи.

Масло или лак - каква е разликата, когато се касае за поддържане?

Омасления под изисква редовни грижи по поддържане, за да се запази добрия му вид. Процесите по почистване на пода с моп или машина отнемат маслото от дървото. В зависимост от натоварването и използваното количество вода за почистване, пода следва да се преомаслява по-често или по-рядко.

Лакираните подове се поддържат по-лесно. В много натоварените подове се налага нанасяне на нов лак през няколко години.

За омаслени повърхности може да се използват препарати с процентно съдържание на масло, които освен , че поддържат и импрегнират омасления под, удължават неговия живот. Важно предимство на омаслените повърхности е, че ако повърхността им бива повредена в определен участък, можем да третираме с масло само него, без да се налага обработка на пода в незасегнатите части. За сравнение, при лакираните повърхности, за да се направи качествена корекция на повредената, само в един участък на настилката, трябва да се изцикли цялото помещение.