Водоустойчив ламинат за кухни и коридори, възможно ли е това?

Водоустойчив ламинат за кухни и коридори, възможно ли е това?
Дата на създаване : 2015-02-05 Прегледи : 38387 Коментари : 0

Много сайтове и интернет магазини, предлагат водоустойчив ламинат. Но дали е така наистина и  какво означава термина влагоустойчивост за нас и за продавачите?

Ние потребителите искаме да вярваме, че ako нашият нов и красив ламиниран паркет бъде наводнен от съседите ще издържи и нищо няма да му се случи. За съжаление това не е така.

Съществува ли напълно влагоустойчив ламинат? Не, няма такъв на пазара!

Има ламинати които са малко или повече устойчиви на влага.

Ламината, както масивния паркет, трислойния или декинга е направен на дървени суровини. При продължително въздействие на вода, влакната на дървесината абсорбират течноста и се разширяват. Така че всички подови настилки на дървена основа са подложени на разширение.

Ламината обаче е по-устойчив на влага от другите дървени настилки. Защо? Отговора е прост - в ламината има по-малък процент дървен материал.

Паркетът е от дърво. Но от какво е изработен масивния паркет всъщност? Беловина и частично попадаща сърцевина на дървеснината. Беловината е рехав слой дървесина, по който тече сока на дървото, след смъртта на клетките и изсъхване се превръща в тази дървесина, която сме свикнали да виждаме. Тоест дървото само по себе си е абсорбиращо вода. След попадане на водата в дървесината, рязко се повишава налягането върху стените на клетките, особено при високи температури, а също и при замръзване и вървото буквало се разпуква.

Основата на ламината е HDF дъска от дървесни влакна с висока плътност, основата на лепилото в които е формалдехидна и пиктинова смола. Колкото и смолата да възпрепядства попадането на вода във вътрешността, винаги ще останат места от дървесни влакна, които ще видите в краищата на плочата. Най-уязвимата част на ламината е неговата сглобка, която е изработена на фреза. При това общата повърхност на "опасните" места е толкова по-голяма, колкото по-сложна е сглобката.

Съществували поне частично водоустойчив ламинат?

Например искате да си купите водоустойчив ламинат за кухнята или банята, но за там e необходима висока устойчивост към водата. Да си купите линолеум е банално, а при ламианта възниква въпроса дали е целесъобразно.

Водоустойчив ламинат за кухня освен, че може да се намери и е необходимо.

Водоустойчивият ламинат в очите на продавача е три вида.
1. Стандартнaта HDF дъска с плътност 900 кг./куб.м. Издържа до 3 часа на въздействието на водата без деформация на дъските при изсъхване.
2. HDF дъска с високо количество на смола. Този ламинат се нарича Аква ламинат. Издържа до 6 часа на въздеиствието на водата без деформация.
3. PVC ламинат, основата на който е HDF дъска и платсмаса. Водата почти няма въздействие върху него, но все още не е влезнал широко в употреба и затова е рано да говорим за експлоатационните му качества.

Какво се използва за защита от вода:
1. Горния насмолен слой (ламинат).
2. Насмолената дъска (импрегнирана по целия разрез).
3. Долен влагоустойчив слой с увеличено съдържание на смола.
4. Обработка на сглобките с препарати на основана на парафин/восък

За да изберем правилно водоустойчив ламинат за кухнята, терасата или коридора, обърнете внимание на следните параметри:
1. Купувайте само 32 или 33 клас.
2. Избирайте ламинат, на който е с изработен с водоустойчив долнен слой, това също се посочва в/у опаковките. Ако липсва такава информация попитайте продавача. По-добре да попитате, от колкото след това да се съмнявате в качествата на продукта.
3. Допълнително при някои производители се прави парафинова обработка на сглобките, като например Classen.
4. Изберете ламинат без фаска. По-малко фуги - по-малко вода може да попадне в ламината.
5. Попитайте своите познати, които са купували ламинат, как техния реагира на вода, дали случайно не се е подул.

Как да си "постелим"?

Да речем сте избрали вече водоустойчив ламинат, без фаска, с допълнително покритие и т.н. Какво още можем да направим?

1. Най-важното правило! Купете със запас, поне 10-15%, за да може да смените дъски при евентуален проблем. Това помага на 100%.
2. Не използвайте коркова подложка, по-добре е да се използва полиетиленова с дебелина да речем 3 мм. Корка също е дърво и може да попие вода и влага.
3. Сглобките на дъските да се обработят с уплътнител. Може да използвате дори обикновен силиконов уплътнител за прозорци. Това със сигурност ще предпази от пропускане на вода.

Може ли ламината да се мие, тъй като сме свикнали да мием пода с парцал от който тече вода. Да, може. Но можем да ви уверим, че ламината се почиства много по-лесно с моп.

Съседа ви е наводнил?

Без паника. Махнете всички килими и пътеки, които могат да задържат вода. След премахването им съберете всичкото количество вода. Лятно време оставете прозорците отворени за по-бързо изсъхване. Вашата задача е възможно най-бързо да съберете и попиете водата за да не влезе в сглобките.

Ако има много вода и сте сигурни, че е влезнала под ламината, по възможност извадете ламината за да може да изсъхне. Това се прави лесно. Сваляте перваза и ред по ред се демонтира ламината. Ако част от него е повреден просто го заменете с наличните дъски, които имате в запас, виж по-горе :))). Ако е повреден целия ламинат, то тогава не може нищо да се направи и съседа ще трябава да ви купи нов ламинат.

Ако имате въпроси, винаги можете да ги зададете на нашите консултанти, дори и да не планирате още покупка на ламиниран паркет.

Успех!