Облицоване на стъпала с масивен, ламиниран и трислоен паркет

Облицоване на стъпала с масивен, ламиниран и трислоен паркет
Дата на създаване : 2015-01-28 Прегледи : 18590 Коментари : 0

Стълбището е важен елемент от всяка къща. То осигурява връзката между етажите, а неговата форма, разположение и визия оказват влияние за цялостния изглед на дома.

Успешното комбиниране на цветове и материали в съчетание с обзавеждането и интериора на жилището, ще допринесе за повече уют и комфорт. Масивният и трислоен паркет, както и ламината, са сред най-често използваните подови настилки за облицоване на стъпала. В завивисимост от търсения ефект, стъпалата се облицоват цялостно или частично и може да се получи, освен, класическата и много нестандартна визия на стълбището.

Технологията за изграждане на стъпала, при използването на трите споменати настилки е различна. Изисква задълбочено познаване на естествения и ламиниран паркет, но и тясна специализация при изграждането на стъпала и стълбищни профили. Поставяне на паркет върху стъпала е трудоемка дейност. От значение е и спазването на точната последователност от дейности при изграждането на стъпалото, както и при облицоване и обкантване на стъпала.

Все пак, могат да се обособят няколко основни стъпки, които е важно да се следват, за да постигнем добър резултат:

 - Важно условие е стъпалата да са равни, както да са с еднакви размери едно спрямо друго, така и да са с еднородна, гладка структура
   Ако не отговарят на тези изисквания, те трябва да се калиброват.
 - След това, основата се грундира, за да се обезпраши, за по-доброто залепване (използват се специализирани монтажни лепила) на
   ламината, трислойният или масивният паркет.

Стълбището, може да е изцяло облечено с паркет. Но има възможност основата на стъпалото да е облицована с ламиниран и трислоен паркет или с масив, а челото да е третирано с мазилка или да е облепенo с камък.

Когато използваната настилка е ламиниран паркет, може да се избира от широка гама цветове и декори, модели с или без фаска. При масивния и трислоения паркет може да се използват различни видове дървесина, паркетът може да е лакиран, байцван или омаслен. Структурата -  да е четкана или гладка.

 - След като материалът е уточнен се пристъпва към поставяне на желаната настилка.
 - Ако стълбището е вътрешно след поставянето на ламиниран паркет, край стената се монтират первази
   (препоръчва се, да се използват дървени или МДФ первази, които се режат под ъгъл за по-добър и завършен изглед).
 - Лицето на стъпалото се обкантва с алуминиева лайстна (може да се подбере такава с цвета на паркета).
 - При обличането на стъпала с масивен паркет за завършващ профил се използват швартни, обичайно, изработени от същата дървесина.

Чрез подбор на подходящите материали, използвани в съзвучие с нашите идеи, можем да превърнем стълбището в неповторим елемент от дизайна на нашия дом.