Ламинираният паркет – предпочитаната подова настилка

Ламинираният паркет – предпочитаната подова настилка
Дата на създаване : 2015-01-14 Прегледи : 2718 Коментари : 0

Защо да изберем ламиниран паркет и какви са неговите предимства пред другите подови натилки ?

Отговорът на тези въпроси се определя в, пълен смисъл, от времената, в които живеем. В натовареното си ежедневие ние се стремим да улесним и опростим нещата във всеки един аспект и това не подминава и избора на подходяща подова настилка. Ламинираният паркет е удобен за монтиране, сглобява се бързо и предлага голямо разнообразие размери, релеф и структура на ламелата. В последните години, производителите насочиха своите усилия в удължаване на неговият живот на експлоатация, както и усъвършенстване на визията му. Ламинирания паркет, не само, изцяло наподобява естествена дървесина (и не само), но и предлага изключително богата цветова гама, прецизно изработени детайли на шарката и сполучливи цветови съчетания. Много актуални, в последно време, станаха и моделите с фаска (технологична фуга), която допълнително способства, за доближаването му с визията на масивния паркет и сполучливо се комбинира с винтидж дизайн в помещенията. При монтажа на ламинирана подова настилка, могат да се използват и много видове подложен материал, който допринася за осигуряването на добра шумо и топло-изолация. Това го превръща в удобна и практична подова настилка, която освен с много добра визия е и удобна, осигуряваща уют.
 

Каква подложка е най-добре да се използва, за максимален комфорт ?

Отговорът на този въпрос зависи, до голяма степен, от особеностите на основата, върху която ще се полага ламинирана подова настилка. Ламинираният паркет, е необходимо, да се поставя втърху равна повърхност, без разлики в нивата от единия до другия край на помещението. За по-добра термоизолация широко се използват т.нар. термоизолационни плочи (от пресовани дървени частици), много разпространени са и OSB плоскостите, които могат да достигнат дебелина над 2 см. Те, освен, че се използват като топлоизолация, също така намират широко приложение и при изравняване на основата. Ако основата е равна, OSB плоскостите, могат и директно да се лепят за пода. За изравняване и постигане на по-голяма топлоизолация, се редят върху скара, което е много често използван и предпочитан вариант. Фибрановите подложки, също, са сред най-използвания подложен материал при монтажа на ламинираните подови настилки. Неговата цена е по-ниска и монтажът става бързо. Много използвана е и кокосовата подложка, която е направена от кокосови влакна, предпочитана за топлоизолация и от привържениците на естествените материали.

Наред с топлоизолацията и добрата си визия, ламинирания паркет е предпочитан и заради своята антистатичност, лесно и бързо почистване и поддръжка.
 

Какъв ламиниран паркет да изберем, за да не се чува тракане при ходене върху подовата настилка ?

Подобен род съображения са от страна на хора, имали досег до ламинирана настилка, коята дава подобни проблеми. Разбираемо е притеснението, но това много лесно може да се избегне, ако, на първо място, при монтажът се спазват технологичните изисквания за поставяне на ламиниран паркет. Като допълнение, ако се използва подходяща шумо-изолираща подложка няма да има ненужен шум. Съобразяването на технологичните изисквания при поставянето допринася и за удължаване на живота на експлоатация на паркета. Когато ламината е поставен правилно, не се разместват дъските, не се натоварват сглобките, не се получават така неприятните фуги.
 

Следват ли производителите на ламинирана подова настилка модните тенденции във вътрешния дизайн?

С ламинирания паркет може да се постигне нов и нетрадиционен изглед на помещението. В последно време фабриките разработват нови стилове и изгледи с цел да отговорят на всички търсения и модни тенденции. Това превръща ламината и в необходима добавка към модерната визия на всеки дом или офис. Освен това, ламиниран паркет се използва, както за под, така и за стенна облицовка - ламперия за таван, стени и колони. Всичко това, в съчетание с изгодната цена, лесната поддръжка и високата износоустойчивост на покритието. Сполучливото комбиниране на размери, цветове и форми, способства за създаване на нова и нетрадиционна визия.

С ламиниран паркет можем да осъществим намеренията си и да обзаведем по свой вкус без да харчим много пари, а и да спестим време. Аз и колегите ми от фирма „К ФЛООР” ЕООД, от години се занимаваме с предлагането и монтирането на ламинирани подови настилки. Убедили сме се в тяхното предимство и качества и ги препоръчваме като едно добро и практично решение за всеки дом или офис!